Supporters zijn de bestaansreden van een club - GVA, 25-10-14

Fans van Royal Antwerp krijgen via overlegcomité en vzw RAFC al inspraak in leiding van hun club

De supporters van Standard zorgden er zondag voor dat hun wedstrijd voortijdig afgefloten werd. Twee dagen eerder werd in Genk symbolisch de sfeer begraven. Die kloof tussen supporters en bestuur kan volgens Bram Broeckx van ‘Act as 1’ gedicht worden door supportersparticipatie.

Al drie jaar houdt hij zich bezig met supportersparticipatie. En vorig jaar stampte hij met enkele mede-supporters de vzw ‘ACT as 1’ uit de grond. Bram Broeckx is een voorvechter van inspraak voor supporters en stelde vast dat de frustraties overal dezelfde zijn zijn.

Met ACT as 1 proberen enkele supporters van Royal Antwerp F.C. werk te maken van een diepe verworteling van de supporters in de structuur van de club. Zo’n participatie kan er volgens de initiatiefnemers namelijk voor zorgen dat opborrelende frustraties bij de supporters sneller bekend zijn en verholpen kunnen worden.

“De fans zijn de bestaansreden van een club, die moeten in de watten gelegd worden”, aldus initiatiefnemer Bram Broeckx. Broeckx zag ook de beelden van ontevreden supporters bij Standard Luik en Racing Genk. “Zij willen ook inspraak, maar de manier waarop ze hun punt proberen te maken is ongelukkig.”

Dat was ook het geval toen enkele Antwerpsupporters op zaterdag 1 maart het veld  bestormden, vuurpijlen afstaken en andere supporters verboden het stadion te betreden. Sindsdien is er op Antwerp heel wat veranderd.

Met ACT as 1 ijverden jullie al langer voor inspraak van de supporters in het beleid van de club. Wat is daar ondertussen van terechtgekomen?

We krijgen nu twee vertegenwoordigers in de vzw Rafc, zij zullen er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat we meerzicht krijgen op de financiële cijfers van de club. Bovendien zit in die vzw ook nunaco: number, name, colours. Voor de supporters is dat het belangrijkste. Sinds kort zijn er ook vertegenwoordigers van de supporters, waaronder ikzelf, die op tweewekelijkse basis samenzitten met het clubbestuur, in een overlegcomité. We merken echt wel dat er nu meer naar de grieven van de supporters geluisterd wordt.

 Zijn er dan zoveel vragen en klachten?

In het begin kregen we via het speciaal daarvoor aangemaakte emailadres een heleboel vragen van supporters. Nu merken we dat er vooral de dagen na een thuismatch heel wat vragen binnenkomen. Over de muziekinstallatie, over de toiletten, over het scorebord en ook over John Bostock (de Engelse publiekslieveling vertrok afgelopen zomer bij Antwerp, hij zou terug naar Engeland gaan, maar tekende uiteindelijk bij concurrent OH Leuven, red.) werd al gesproken. De klachten die we doorgeven aan het bestuur, worden ook echt opgelost, of er wordt toch een uitleg gegeven waarom een bepaald probleem aansleept. Dat soort communicatie naar de supporters was er voorheen niet.

Hebben jullie dan ook inspraak in het sportieve, zoals de supporters in Luik eigenlijk eisten?

Nee, dat niet. En zelfs als we uiteindelijk tot een meerderheidsparticipatie (50 procent+1 van de aandelen van de club voor de supporters, red.) van supporters komen, is het niet de bedoeling dat elke fan gaat stemmen over welke spelers er gekocht moeten worden. De bedoeling is dat er een bestuur verkozen wordt waarin de supporters vertrouwen hebben.

Dat zou voor Genk, waar de supporters technisch directeur Gunter  Jacob buiten willen, wel een oplossing kunnen zijn?

Ik denk het wel, zij hebben nu het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. Dat zorgt voor frustraties.

Die betrokkenheid van supporters bij de club, kan die ook op een andere manier positief benut worden door de clubs zelf?

Voorbeelden uit het buitenland tonen aan dat supporters die meer betrokken worden bij hun club ook respectvoller omgaan met het stadion. Kijk maar naar Union Berlijn, de supporters daar hebben hun stadion zelf gebouwd, zij zorgen er ook voor dat het proper en netjes blijft.

Jullie kijken nadrukkelijk naar voorbeelden buiten de landgrenzen. Staat supportersparticipatie daar al verder?

Jazeker, er zijn tal van voorbeelden van clubs waar supporters een vinger in de pap te brokken hebben. In Duitsland bijvoorbeeld is participatie bij topclubs al echt ingeburgerd. Een goed voorbeeld is ook FC Barcelona, daar kiezen de socio’s (de leden van FC Barcelona, red.) om de vier jaar een nieuwe voorzitter. In de Engelse Premier League is er dan weer Swansea City, een ploeg uit Wales, waar de eigenaar, de steenrijke Nederlander John Van Zweden), de supporters twintig procent van de aandelen van de club gegeven heeft, ze kregen ook een vetorecht.

Zou dat voor Act as 1 een mogelijke tussenoplossing zijn, onderweg naar de meerderheidsparticipatie?

Het zou een stap kunnen zijn, maar hoe dan ook zal elk voorstel of aanbod voorgelegd worden aan de vergadering van eigenaars, de leden van ACT as 1 die 135 euro neertelden. En het doel blijft uiteraard de meerderheidsparticipatie. Weet je, supporters zijn het kapitaal van een club, de bestaansreden zelfs. Als er niemand komt kijken, kan een club niet blijven bestaan.

Wordt dat belang van de supporters ook door de clubbesturen erkend?

Niet altijd. In Duitsland wel, daar houdt men ticket- en bierprijzen bewust laag. De supporter is daar koning. En als de prijzen omhoog zouden gaan dan worden de supporters boos. Bovendien zorgen veel ploegen ervoor dat supporters al uren voor de wedstrijd aan het consumeren zijn in het stadion. Dat is bijvoorbeeld bij Antwerp absoluut niet het geval. De infrastructuur nodigt daar ook niet toe uit. Het sociaal kapitaal van de club, de supporters, wordt eigenlijk in schandalige omstandigheden ontvangen. Het probleem is soms dat de trouw van voetbalsupporters misbruikt wordt door de besturen. De redenering is dat supporters toch blijven komen, want ze kunnen nergens anders naartoe. Als een fles cola in de ene supermarkt een euro goedkoper is dan in de andere, dan ga je als klant naar de goedkoopste van de twee. Maar als supporter wissel je niet van club.

In Engeland zitten de tribunes ook elke week vol, ondanks het feit dat de prijzen daar veel hoger liggen. Hoe komt dat dan?

Die tribunes zitten inderdaad vol. Vol met toeristen of mensen die voor een eerste keer komen kijken. Maar ik merk wel dat er op hoger niveau stilaan ook ingezien wordt dat de supporters belangrijk zijn. In de nieuwe regels van de Europese voetbalbond UEFA in verband met de financiële fairplay wordt er bijvoorbeeld ook gevraagd dat clubs een verbindingspersoon aanstellen die tussen de supporters en het bestuur moet staan.

En er is de organisatie Supporters Direct, die pleit voor supportersparticipatie. Zij wordt ook gesteund door de UEFA en door de Europese Unie. Dat toont toch aan dat er meer en meer belang gehecht wordt aan de supporters.

Hoe zit het eigenlijk met andere Belgische clubs waar supporters de touwtjes in handen willen hebben?  Bijvoorbeeld jullie aartsvijand, Beerschot-Wilrijk, is dat geen voorbeeld van supportersparticipatie?

Neen, eigenlijk niet, en dat is niet omdat het over Beerschot-Wilrijk gaat. In hun bestuur zitten wel supporters, mensen die als supporter ook die bestuursfunctie hebben opgenomen. Maar zij moeten geen verantwoording afleggen bij de andere supporters, dus ze kunnen nog steeds hun eigen ding doen.

Een beter voorbeeld in België is Yellow Blue SK Beveren. Die ontstonden nadat KSK Beveren failliet was gegaan en later als Waasland-Beveren weer begon te spelen. Niet alle supporters gingen daarmee akkoord en zij richtten Yellow Blue SK Beveren op, ze spelen nu bovenaan in vierde provinciale. Dat is iets waar wij ons ook op moeten voorbereiden, we moeten zoveel mogelijk leden hebben, zodat we klaar staan als het ooit misloopt. Een goed voorbeeld daarvan is de Ierse eersteklasser Cork City. Die ging failliet en de supporters hebben in enkele weken een ploeg bijeengeraapt om alsnog aan de competitie te kunnen beginnen.

Jullie blijven met ACT as 1 dan ook proberen om nieuwe leden aan te trekken, hoeveel zijn er nu al?

We hebben nu zevenhonderd leden, en dat is al een aardig aantal. Dat zijn allemaal mensen die 135 euro hebben geïnvesteerd. We hopen dat we nog meer leden krijgen, het is dan ook een risicoloze onderneming. Wie lid wordt, heeft de kans om voor 135 euro zijn favoriete ploeg over te nemen. Lukt dat niet, dan krijgt men zijn geld terug.

Hoe zie je de toekomst voor ACT as 1, zit een meerderheidsparticipatie er snel aan te komen?

Dat is moeilijk te zeggen. Er komen alleszins weer moeilijke tijden aan voor Antwerp. De licentie, de tussentijdse controles, het is niet eens zeker dat de club in 2015 nog bestaat. Maar wij houden de moed erin, er start binnenkort een grote campagne om meer mensen naar ACT as 1 te lokken en we organiseren in december ook een kerstmarkt aan het Bosuilstadion. Zo willen we ook de buren meer betrekken bij het voetbal. Wij zijn stamnummer 1, we brachten voetbal naar België en nu willen we ook supportersparticipatie naar België brengen.

 

Sam Reyntjens

Hier een link naar het artikel in PDF. Hier klikken.