Dan komt die topclub in Antwerpen vanzelf...

Bosuil

Een enquête die Het Nieuwsblad op initiatief van industriefederatie Agoria bij ruim 7000 voetbalfans liet uitvoeren, toonde vorige week aan dat de kwaliteit der Belgische voetbalstadions danig te wensen overlaat. Liefst 79,9 procent van de bezoekers is zich daar bovendien terdege bewust van. De harde conclusie is dat we, een enkele uitzondering niet te na gesproken, schandelijk achterophinken in Europa.

Aan een vergelijking met Duitsland of Nederland valt gewoon niet te beginnen, want daar beschikt zowat elke amateurclub over een net stadion met voldoende parking en hagelwit sanitair, maar zelfs in pakweg Polen staan tien stadions waar we hier te lande alleen maar van kunnen dromen, tenzij je Ivan De Witte of Michel Louwagie heet.

Wie in België praat over de toch wel desastreuse toestand van de stadions, belandt ­zonder omweg meteen bij het stadion der stadions, de Bosuil in Deurne, moederschip van de oudste club van het land, de Royal Antwerp FC.

Vorige week mocht ik er nog eens te gast zijn naar aanleiding van de bekermatch tegen Zulte Waregem. Ik moet bekennen dat ik er stil van werd, de magie is er nog altijd. Geen stadion is zo mooi in al zijn lelijkheid, geen stadion ademt zo veel vergane glorie, geen stadion kleppert en kraakt zo wellustig in zijn voegen als de Bosuil in Deurne.

De monumentale volkstribune tegenover de momenteel om veiligheidsredenen gesloten hoofdtribune, blaast je nog altijd omver. Die genaamde tribune 2 met beton van voor de oorlog blijft de grootste eendelige tribune van het land en biedt op betere dagen plaats aan bijna 8.000 gegadigden. Door insiders wordt hij vergeleken met het Colosseum van Rome. Zelfs Borussia Dortmund en Liverpool stikken van jaloezie.

De Bosuil werd opgeleverd in 1923, oorspronkelijk kon er 38.000 man in, maar werd in de jaren 30 en 50 nog twee keer uitgebouwd tot er een sporttempel stond voor liefst 60.000 toeschouwers. Die uitbreidingen gebeurden op dringende vraag van de Belgische voetbalbond met de bedoeling er voor eeuwig en altijd België-Nederland te huisvesten. Dat duel der Lage Landen in de Hel van Deurne vormde toen zonder concurrentie het hoogtepunt van elk voetbaljaar. Het was eigenlijk de enige wedstrijd die van tel was.

De bond incasseerde vele jaren kisten vol geld, was Antwerp dankbaar voor zijn gastvrijheid, maar mettertijd bekoelde de liefde. De bond dumpte de Bosuil als interlandarena en versaste de Rode Duivels naar de Heizel en liet Antwerp als wees in zijn eigen stadion achter. Tot terechte woede van Eddy Wauters.

De allerlaatste België-Holland op de Bosuil kreeg zijn beslag in 1977. Ik stond met mijn vader achter één van de doelen tussen Belgen en Nederlanders. Massaal op elkaar geplakt, vijandelijke supporters kriskras door elkaar. Geen haan die er naar kraaide. Johnny Rep en Johan Cruijff himself maakten de Belgen af met 0-2. Hugo Hovenkamp liquideerde met een verschrikkelijke doodschop de plaatselijke held Roger Van Gool, die hinkend van het veld strompelde. Ook daar kraaide geen haan naar.

De ultieme Rode Duivelsmatch in de Hel van Deurne staat genoteerd op 12 oktober 1988. Tegenstander was niemand minder dan Brazilië met Romario in de spits. Er speelde een vrolijk sambabandje op de piste, de Brazilianen wonnen met 1-2 en Lei Clijsters scoorde de Belgische goal. In de tweede helft van die afscheidsmatch barstte niet toevallig een onwaarschijnlijk onweer boven Deurne los, een ware zondvloed spoelde het sambabandje het stadion uit.

Van dan af ging het helemaal bergaf met de Bosuil, de zitbanken trokken scheef, de verf bladderde af, vloerplanken zakten door, golfplaten huilden in de wind, de vijver voor het stadion kleurde nog zwarter dan voorheen. Er werd afgebroken, gebricoleerd, gerenoveerd en gebouwd, met als gevolg een samenraapsel van tribunes, een echte ratjetoe van stijlen. De oorspronkelijke hoofdtribune is momenteel gesloten en wacht op een bouwvergunning, de majestueuze tribune 2 kreunt en vraagt zich af hoe lang hij nog overleeft, de urinoirs bezoek je enkel in allerhoogste nood. Tribune 3 is voorlopig het enige moderne bouwwerk en tribune 4, ook wel het atrium genoemd, is een afzichtelijke reusachtige bunker uit het vroegere Oostblok, met spaarlampen, kapotte spiegels en versleten zetels. Je kan er de wedstrijd volgen in een immens aquarium, het stadiongeluid wordt binnengepompt via piepende luidsprekers die voortdurend uitvallen, 90 minuten lang. Een onwezenlijke ervaring.

Bij deze wil ik een naïeve oproep doen aan het Antwerpse stadsbestuur en alle ander mogelijke overheden, de eigenares van de Bosuil plus alle aandeelhouders, om samen in een daadwerkelijke en volledige renovatie van het stadion te investeren. Om er weer een mooie en eenvormige sporttempel van te maken, de hel van Deurne waardig. Cultureel erfgoed mag niet verloren gaan. De magie is er nog altijd.

Dan komt die topclub in Antwerpen vanzelf.

Frank Raes.
(De Standaard, 03/10/2014)


Uiteraard haalt Frank zijn geschiedkundige info uit het fantastische boek 90 jaar Bosuil, vreugde en verdriet van Royal Antwerp FC.

Ontdek in dit boek waarom de Bosuil uitgroeide tot het grootste en modernste stadion van zijn tijd, hoe deze voetbaltempel gefinancierd en gebouwd werd en waar de bijnaam ‘de Hel van Deurne-Noord’ vandaan komt. 

Geniet mee van de kleurrijke anekdotes van oud-spelers, trainers en bestuursleden. Het boek is een volledig supportersproject, mogelijk gemaakt door crowdfunding. De Supportersfederatie van Royal Antwerp FC is de opdrachtgever voor dit boek, waardoor Raf Willems, Dirk Willocx en Michel Schepers aan de slag konden. 

Sappige supportersanekdotes zorgen voor een authentiek volks tintje. De foto's komen niet alleen uit het rijke Antwerp-archief, maar ook uit inzendingen van enthousiaste verzamelaars en supporters.

Dit boek geeft ACT as 1 een financieel steuntje in de rug, koop daarom vandaag nog het boek in een van de verkooppunten en steun ACT as 1!

* Dagbladhandel Geysbrecht, Gijsbrecht Van Deurnelaan 35, 2100 Deurne

* CUTZZ Barberlounge, Sudermanstraat 68, 2000 Antwerpen

* Bestel het boek in een Standaard Boekhandel en haal hem de week nadien daar op.

* The Picture Shop, Wijnegem Shopping Center

* Ticket Corner Bosuilstadion

* bestellen via bosuil90@rafc.be