ANTWERPFANS KUNNEN OVERZEESE PRE-SEASONTRADITIE VOORTZETTEN

ACT as 1 bedenkt plan om meerkost te counteren

De fans van Royal Antwerp FC zagen hun pre-seasontraditie, een trip naar de UK, deze week bijna in het water vallen. Bijna, want bij ACT as 1 geen woorden maar daden: de vzw die fanparticipatie nastreeft,  zocht en vond een oplossing, waardoor de supporters van hun jaarlijkse wedstrijd over het kanaal kunnen genieten - deze keer tegen Luton Town, terwijl ze er hun reputatie van beste supporters alle eer aandoen.


Antwerp en traditie

De fans van de Great Old zijn er altijd trots op geweest dat de roots van hun club in de bakermat van het voetbal liggen - de club werd in 1880 opgericht door Engelse studenten en beleefde zoals genoegzaam bekend haar laatste hoogtepunt in '93 op de heilige grasmat van Wembey. De jonge Antwerptraditie om voor het begin van het seizoen het Kanaal over te steken om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen kent dan ook veel bijval onder de supporters, die elke keer een even gepassioneerde als sportieve en sympathieke indruk nalaten, zowel in het stadion als op de straten, pleinen en in de kroegen van de respectieve gaststeden.


To Luton or not to Luton

Toen vorige week bekendgemaakt werd dat de tegenstrever dit jaar Luton zou heten, boekten heel wat  enthousiaste fans meteen vluchten, treinen, bussen en hotels. Als een donderslag bij heldere hemel volgde dan deze week het nieuws dat de politie van Luton bijkomende veiligheidsmaatregelen eiste. Een meerkost van 5000 euro die de Engelse club deed besluiten de wedstrijd te annuleren. Een streep door de rekening van veel Antwerpfans.

Omdat voor ACT as 1 de fan centraal staat in het verhaal van Royal Antwerp FC, werd een plan uitgedokterd om zich zonder al te veel financieel risico borg te stellen voor de 5000 euro kosten die de gevraagde extra veiligheidsmaatregelen met zich meebrengen.

De vzw benadrukt dat deze borg mogelijk is dankzij sponsorgelden en er dus in geen geval aan de lidmaatschapsbijdragen van haar owners geraakt wordt.

Indien 1000 supporters de oversteek maken is iedereen uit de kosten en recupereert ACT as 1 zijn borgstelling. Het Antwerpbestuur van zijn kant verbindt zich ertoe een open boekhouding te voeren aangaande de ticketverkoop.


Traditie blijft bestaan dankzij ACT as 1

ACT as 1 twijfelt er niet aan dat de trouwe Antwerpsupporters hun club ook in Luton weer massaal zullen gaan aanmoedigen, waardoor ze er meteen zelf voor zorgen dat het probleem van de veiligheidsmeerkost  van de baan is. ACT as 1 laat ook weten dat de FAS(C), de overkoepelende federatie van supportersclubs van Antwerp en verschillende van deze supportersclubs op dit moment initiatieven uitwerken om de verplaatsing naar Luton te maken.
Na Bristol, Falkirk, Iverness, Heart of Midlothian, Birmingham en Nottingham Forest mag Antwerp op 26 juli dus ook Luton Town aan het rijtje van befaamde en traditierijke tegenstrevers op Britse bodem toevoegen. ACT as 1 houdt de traditie in ere.

ACT as 1 dankt ook FAS(C) en ASA voor hun initiatieven in dit verhaal.

Met rood-witte groet
Het bestuur van ACT as 1 - Antwerp Community Trust