Een wedstrijd zonder supporters is als een stad zonder inwoners

Zondagavond nam de oudste club van het land niet enkel de maat van de nummer tien uit de Belgische voetbalgeschiedenis, ze nam ook de maat van de geschiedenis op zich. Zowat 10.000 Antwerp supporters trotseerden naast de koude ook de angst. De Hel van Deurne Noord klonk nog nooit zo luid als tijdens de minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreur.

De supporters van AA Gent moesten gisteren dan weer gedwongen een afspraak met de geschiedenis missen. 1-2 in de laatste minuut en enkel een voorzitter om te juichen. Met geen woorden valt dat surrealistische tafereel te beschrijven. In Brugge blijven deze week de Europese ramen en deuren gesloten, iets wat ook de club in de hoofdstad zal moeten ondergaan. Andere ploegen zijn mede slachtoffer.

Ook wij, stamnummer 1, hebben deze week opnieuw een afspraak met de geschiedenis. In de Oostkantons zouden wij strijden met KAS Eupen om de tweede plaats in het klassement. Een legioen telt af, al wekenlang, naar deze sportieve confrontatie. De laatste match van de heenronde, een echte krachtmeting tussen twee van de favorieten.

‘Uitgesteld’, klonk het plots deze week.

Woorden als ‘doelpunt’ of ‘strafschop’ bepalen niet langer de beleving bij een voetbalwedstrijd. ‘Afgelast’, ‘zonder uitsupporters’ of ‘achter gesloten deuren’ doen dat wel. We spelen wedstrijden die geen winnaars meer kennen, enkel verliezers. En de grootste verliezer, dat is de fan.

Angst en terreur staan momenteel 1-0 voor en met elke speeldag of wedstrijd die erbij komt, diepen zij de score verder uit.

Ook het voetbal kende zijn geschiedkundige terreur. De keuze om enkele rotte appels consequent van de tribunes te plukken en niet de massa te straffen, deed het hooliganisme de afgelopen 15 jaar zwaar afnemen. Het was een oefening die we vandaag op macroschaal in de maatschappij moeten durven overdoen. De individuen zoeken en vervolgen, zodat de fans kunnen blijven genieten. Zodat we niet toegeven aan de angst en de terreur die men wil zaaien. Die keuze zal uiteindelijk efficiënter en veel goedkoper uitvallen.

En daar kunnen wij als supporters ook toe bijdragen. Extra hulp nodig bij controle of andere zaken waaraan we kunnen helpen om onze wedstrijden toch te kunnen laten doorgaan? Just ask! Met alle respect voor de moeilijke beslissingen die genomen worden, hopen wij toch dat we hier als voetbalsupporters allemaal samen vol voor de overwinning gaan.

Om in voetbaltermen te eindigen: “Wie schrik heeft, krijgt slaag.” Laat angst niet de bovenhand krijgen, vraag als supporters om niet toe te geven aan diegenen die het zo slecht menen met de maatschappij en laat ons samen tonen dat het ook anders kan.

#TousEnsemble #AllemaalSamen #ACTasONE