INTERVIEW met Jimmy en Christophe van YB SK Beveren

Zoals jullie inmiddels weten, speelt het echte Beveren, Yellow Blue Beveren, zondag een wedstrijd op het scherpst van de snee tegen Rupelmonde. Bij winst schudden ze de thuisploeg af als naaste achtervolger in de titelrace. Dan gaat het tussen Yellow-Blue en leider Eksaarde (de kloof bedraagt 1 luttel punt). Dat we met ACT as ONE vocale steun gaan bieden, is geen geheim meer (link naar ons bezoek vind je onderaan dit artikel) en dat Yellow Blue Beveren fan owned is evenmin.

Maar er is meer dat ons met hen bindt. Zo speelt in het hart van de YB-verdediging een Antwerp-supporter, Christophe D'Eer. Jimmy de Groep is dan weer levenslang supporter van Beveren. En laat beide heren nu ook owner zijn van ACT as ONE.

Dat vraagt om een klein interview.

Jimmy De groep

Jimmy De groep

Heren, vertel eens wat meer over jezelf als voetbalsupporter. Hoe lang ga je al zien naar het voetbal? Naar welke ploeg(en)?

Jimmy: Daar ik in Beveren (KTA) op school zat, ben ik dankzij de schoolkameraden naar SK Beveren gaan kijken.  Ik was een jaar of 12 toen ik voor het  eerste match van Beveren zag. Daar moest ik destijds 2 weken zakgeld voor sparen om op de J (tribune) te kunnen staan, wat toen 100Bfr kostte. Kon ik niet gaan kijken, dan zat ik steevast gekluisterd aan mijn radiootje afgestemd op Beverland naar het voetbal te luisteren. Later werd ik lid van Moet Kunnen, waar ik ook alle uitwedstrijden meevolgde, met als hoogtepunt het Europese verhaal tegen de ploeg uit Liechtenstein, Vaduz. Ik ben van nature nogal fanatiek en met SKB is dat niet anders. Het verdwijnen van de club is dan ook met heel veel pijn gepaard gegaan. Dankzij de geboorte van mijn zoontje Arne heb ik dat toch van mij kunnen afzetten.  Het eerste jaar ben ik regelmatig naar Waasland Beveren gaan kijken, maar ik vond het maar niks en ergerde  mij constant aan alles wat daar werd verkracht van mijn o zo geliefde SKB.

Christophe: Ik voetbal al van mijn 6 jaar en heb alle jeugdploegen bij KSK Beveren doorlopen. Ik ging dan met mijn spelersabonnement ook steevast naar het eerste elftal kijken. Toen ik op 15-jarige leeftijd voor het eerst  met enkele vrienden naar Antwerp ging kijken op de Bosuil, was ik meteen verkocht. Sindsdien ben ik geregeld tot heel vaak gaan kijken. Het laatste jaar is dit wel minder doordat onze wedstrijdkalender over het algemeen volledig samenvalt, maar Antwerp zal altijd de club van mijn hart blijven! Als ik wedstrijden speel draag ik onder mijn shirt ook steeds een shirt van Antwerp. Verder heb ik qua buitenlandse ploegen vooral sympathie voor Feyenoord, West Ham en AS Roma.

Jimmy, waarom stapte je mee in het verhaal van Yellow-Blue en wat is je rol hierin geweest?

Jimmy: Vanaf de eerste oefenmatchen van Eskabee was ik verkocht aan het verhaal, de echtheid en de puurheid waar alles in gebeurde. Voetbal zoals het hoort te zijn, geen ergernissen maar puur Geel-Blauw met alle waarden waar het grote SKB voor stond.

Christophe, hoe kwam jij bij Yellow Blue terecht en wat is je beleving daar?

Christophe Fritsy D'Eer

Christophe Fritsy D'Eer

Christophe: Sinds een 10-tal jaar heb ik in zowat alle provinciale reeksen gevoetbald in Oost-Vlaanderen. Door mijn verleden als jeugdspeler en speler van de B-kern van het echte KSK Beveren kenden de mensen van Yellow-Blue mij wel al. Gedurende de laatste 3 jaar polsten ze steevast of ik niet bij hen wou komen voetballen. Uiteindelijk heb ik eind vorig seizoen de knoop doorgehakt en ben ik van 2de provincialer Eendracht Verrebroek overgestapt naar Yellow-Blue. Ik beschouw dit als de eindhalte in mijn carrière: beginnen bij KSK Beveren op m'n 6de en eindigen bij Yellow-Blue voelt aan alsof de cirkel rond is.

Yellow Blue is een club zoals er weinig zijn. Door de supporters is er steeds een fantastische sfeer rond het veld. Op zaterdagavondwedstrijden wordt er steevast vuurwerk en bengaals vuur afgestoken. Voor de bezoekende ploegen, en zelfs nog voor onszelf, is het steeds indrukwekkend om zo op te komen. Aangezien de spelerskern ook een hechte vriendengroep is, maakt dit de perfecte cocktail om mijn hobby uit te oefenen.

Jullie zijn allebei owner bij ACT as ONE. Wat spreekt je aan, wat hoop je dat we zullen bereiken?

Christophe: Owner zijn als Antwerp-supporter is voor mij een must. Ik vind het een kleine inspanning om mee te helpen aan het redden van hét icoon in het Belgisch voetbal. De club, de kleuren, het stamnummer, … dat zijn zaken die nooit mogen vergaan. Zoals het er momenteel aan toegaat, dat kan niet. Dan bloedt mijn supportershart. We maken ons gewoonweg belachelijk voor de buitenwereld door het wanbeleid en dit moet stoppen. ACT as ONE is volgens mij de enige echte oplossing om stilaan uit het diepe dal van miserie te kruipen.

Jimmy: Voor mij is het vooral de ideologie achter de fanparticipatie natuurlijk. Al steek ik niet weg dat ik ook enorm veel sympathie heb voor de gedrevenheid waarmee jullie er aan werken.

En wat hoop je zelf met Yellow Blue Beveren te kunnen bereiken, Jimmy?

Als we toch mogen dromen ;-) , hoop ik ooit terug te kunnen spelen waar we horen te spelen, op de grote heilige Freethiel met het daarbij horende stamnummer 2300. Maar als we binnen 10 jaar een gevestigde waarde in 1ste provinciale kunnen zijn met zicht op promotie naar 4de nationale dan zou ik al heel tevreden zijn, al gaan we natuurlijk voor de droom!

En geef beide eens een pronostiek voor zondag en de rest van het seizoen.

Jimmy: Ik geloof er rotsvast in dat we geen enkele wedstrijd meer gaan verliezen of gelijkspelen. Nog 8 overwinningen en de daarbij horende titel en dan een groot supportersfeest met achteraf een voetbalfeestje (met dj Jim ;-) ) waar we nog lang over zullen praten.

Christophe: Rupelmonde heeft vorige week een dipje gehad op Bosdam en ging daar onderuit met 3-0. Maar dat doet allemaal niks ter zake, want wij moeten van onze eigen sterkte uitgaan. Ons doel is ALLE wedstrijden te winnen en dan via de titel of de eindronde te promoveren naar 3de provinciale. Bij deze zijn jullie reeds uitgenodigd voor het promotiefeest. Mijn pronostiek voor volgende week is dan ook een droge 0-2.

Tot zondag!

P.S. Aardig om weten: ook trainer Stefan Van Rumst is fervent Antwerp-supporter maar nog geen owner. Werk aan de winkel dus zondag. ;-)

Zin om mee te gaan supporteren? Klik hier!