De mythe van 50%+1

De magie van 50 %+1

We horen het regelmatig vallen: “ACT as ONE wil niets minder dan 50%+1.” Ons antwoord: “Ja en nee.” Die 50 %+1 is een streefdoel, wat zoveel betekent dat wij daar uiteindelijk ooit willen geraken. Maar het is absoluut geen instapvoorwaarde op zich.

Dit is ook al zo sinds 24 maart 2014, toen de vzw werd opgericht. Onder punt 4 van artikel 3, schreven we toen in de statuten: “Doel vereniging: een controleparticipatie pogen te verwerven dan wel een volledige overname te realiseren van Royal Antwerp Football Club en/of vennootschappen die haar beheren.”

Veel duidelijker kan het niet zijn.

Toch is dat verhaal van die 50 %+1 een eigen leven gaan leiden. Begrijpelijk ook, want wij schoven het Duitse model regelmatig als voorbeeld naar voren. We slaan dus graag zelf mea culpa, maar tegelijkertijd willen wij vandaag onze doelstelling aan iedereen duidelijk maken. Dat deden we op donderdag 2 april al aan de 750 aanwezigen tijdens het infomoment. Vandaag schrijven wij duidelijk neer wat toen werd gesteld.

ACT as ONE gaat volop voor een controleparticipatie waarbij de 50 %+1 een te bereiken doel is. Die gedachte houden wij al aan vanaf dag één, toen we ze neerschreven in onze statuten.

Om het ook eens met twee andere voorbeelden te verwoorden: “Bij Swansea hebben de supporters 20 % van de aandelen in handen, bij KV Mechelen vertegenwoordigen de supporters 33 % van de stemmen in de raad van bestuur.”

ACT as ONE kan zulke stappen nemen richting die controleparticipatie. En, zoals ook in onze statuten staat, wij zullen daar niet over beslissen, maar wel onze, ondertussen meer dan 2000, owners.