LOPEN TEGEN DE WIND - straffe madammen bezoeken de Bosuil!

"Op de Bosuil is iedereen welkom." Een logische uitspraak toch? Uiteraard kan je wel eens raar bekeken worden als je een paarse trui aantrekt, maar kijkt er iemand op als er vrouwen het stadion betreden? Nee toch? In vele landen is dat niet vanzelfsprekend, en zelfs in België maakten we via Anderlecht speler Mahmoud Hassan ook kennis met deze ongelijkheid. Darya Safai en haar mede-actievoerdster Saar Van Hoydonck strijden al een hele tijd voor gelijke rechten, zo trekken ze altijd met hun spandoek rond naar grote sportmanifestaties ‘Let Iranian Women Enter Their Stadiums’. Saar is trouwens een echte Antwerpfan en zal daarom bij Antwerp-Tubize ook hun spandoek ontrollen, uiteindelijk is deze topper ook een grote sportmanifestatie. 

Wij steunen beide dames in hun strijd en promoten graag hun recent uitgebracht boek: 

Laat Iraanse vrouwen in hun stadions

In de reeks Changemakers 2020 geeft Uitgeverij De Vliegende Keeper het woord aan mensen met vernieuwende ideeën om de wereld een beetje beter te maken. Auteur Karel Michiels begeleidt deze boeiende persoonlijkheden in de research en het schrijfproces. Na haar vrijlating uit de gevangenis in Teheran vluchtte Darya Safai in 2000 met haar man naar België. Maar Iran liet haar niet los. Ze steunt de democratische oppositie tegen de dictatuur van de religieuze leiders en werpt zich op als voorvechtster van de vrouwenemancipatie in haar geboorteland. Ze doet dat via de sport.

In naam van alle Iraanse vrouwen eist zij het recht op wedstrijden bij te wonen in stadions, iets wat hun sinds de revolutie van 1979 verboden is omdat het mannen op rare gedachten zou kunnen brengen. Onder het motto ‘Let Iranian women enter their stadiums’ heeft Darya een actiegroep opgericht waarmee ze internationale campagnes voert. Met haar Vlaamse collega-tandarts Saar reist ze alle continenten af om op vreedzame wijze te protesteren tegen het feitelijke stadionverbod voor vrouwen in Iran en hun achteruitstelling in het sporten zelf. Ze ondervindt dat diplomatieke belangen vaak zwaarder doorwegen dan essentiële mensenrechten.

Stellen de reglementen van alle nationale en internationale sportbonden niet dat niemand mag worden uitgesloten van actieve of passieve participatie aan sport? Waarom ondernemen ze dan geen actie tegen de wantoestanden in Iran?Activisme zit Darya in het bloed. In 1999 nam ze met haar man Saeed actief deel aan de bloedig onderdrukte studentenprotesten. Ze belandde in de cel, werd vrijgelaten en besloot om met Saeed naar België te vluchten. Daar studeerde ze (voor de tweede keer) tandheelkunde en opende met haar man een tandartspraktijk. Darya prijst zich gelukkig met het leven dat ze hier door hard werken heeft kunnen opbouwen, maar zal de vrouwen in Iran nooit in de steek laten. Het bejubelde nucleaire akkoord met het Westen kan niet verhullen dat de vrijheid van de Iraanse bevolking nog altijd stevig beknot wordt. Tegen de achtergrond van de spannende en vaak cynische wereldpolitiek doet Darya haar appel: ‘Let Iranian women enter their stadiums.'

ZO BESTELT U DIT BOEK

Stort 24,95 euro met vermelding van naam en e-mailadres op rekening BE 8036 3148 4137 77 van De Vliegende Keeper. Vervolgens stuurt u uw adresgegevens naar HIER.

Zodra De Vliegende Keeper uw betaling ontvangen heeft, sturen ze u het boek gratis op.