Supportersparticipatie, hoe werkt het?

Supportersparticipatie, hoe werkt het? 

 Een ledenvergadering bij Schalke 04.

Een ledenvergadering bij Schalke 04.

We zien de laatste tijd opnieuw veel vragen verschijnen over hoe fanparticipatie nu precies in elkaar zit en hoe dit concreet in zijn werk gaat. We nemen de komende weken graag de tijd om alles nog eens van begin tot einde uit te leggen. Vandaag deel 1 met een inkijk hoe het clubbestuur eruit kan zien wanneer supportersparticipatie zijn ingang zou vinden. 

Bij een fanparticipatie heb je naast de aandelen die de fans bezitten ook nog aandelen voor investeerders. Het percentage kan per club verschillen, in Duitsland volgen bijna alle clubs het 50%+1 model maar in Engeland zijn er ook voorbeelden van onder de 50%. Wat vast staat is dat er steeds een wisselwerking is tussen de twee. Supporters en investeerders versterken elkaar wanneer ze constructief samenwerken in het belang van de club. 

Deze investeerders zijn dan ook belangrijk voor de groei van de club, zij brengen als het ware het geld aan dat de club nodig heeft om te groeien. Ze worden vergoed uit de winst die de club maakt met dividenden en dergelijke, maar hierover beslist de volledige aandeelhoudersvergadering (dus de investeerders en supporters samen). 

In de bijlage lees je hoe ACT al van bij de start in maart 2014 de supporters mee wil betrekken bij het bestuur van de club. 

Domino-effect
Omdat fanparticipatie ‘van onderuit’ komt, vanuit de supporters zelf, rekenen we ook op jullie. Deel dit naar believen met mensen die nog niet op de hoogte zijn of overtuigd waren van de noodzaak voor participatie. Mensen die nog geen owner zijn van ACT as ONE, maar zich willen aansluiten bij de steeds groeiende supporterstrust kunnen naar onze website surfen en zich aansluiten: http://www.actasone.be/lidworden. Welkom alvast!