Verantwoorde overheidsinvestering in voetbal dankzij communitywerking

Heel wat clubs in België bouwden of verbouwden hun stadion met overheidssteun. Antwerp was de voorbije decennia helaas niet bij de gelukkigen. Nu Antwerp aanspraak maakt op een subsidie van de stad, gaan er stemmen op om niet in het professionele voetbal te investeren. Dat een voetbalclub een professionele onderneming is, mag echter geen beletstel zijn voor subsidies en andere steunmaatregelen: ook bedrijven genieten voordelen vanwege de overheid omdat ze bijvoorbeeld tewerkstelling creëren. Wetende dat heel wat voetbalclubs in het verleden vaak onverantwoord omsprongen met het ontvangen overheidsgeld, is de huidige scepsis niet onbegrijpelijk.

Dat voorbehoud kan op de Bosuil echter feilloos gecounterd worden, want in de lente van 2014 verenigden enkele supporters zich daar in ACT as ONE. Door de fans en de gemeenschap rondom de club in Royal Antwerp FC te verankeren, ambiëren zij een stabiele, gezonde topclub. Wanneer stakeholders zoals fans, sponsors en investeerders groot en klein met een hart voor de club een wezenlijke inbreng hebben in die club, zal niet zo gauw voorbijgegaan worden aan de belangen van diezelfde stakeholders. Een degelijke communitywerking is bovendien niet alleen een mooie marketingtroef om sponsors en investeerders aan te trekken, maar ook een solide fundament voor een maatschappelijk zinvolle samenwerking met de stad en andere overheden. Het resultaat is een sociale return die de investering meer dan verantwoordt.

Dat ACT as ONE maar wat graag de communitywerking van Antwerp wil uitbouwen, is niet verwonderlijk: het is een van de statutaire doelstellingen van de Antwerp Community Trust zoals ACT voluit heet. Dankzij een gedegen communitywerking kan de relatie met de fans, de Antwerpenaars en de stad aanzienlijk versterkt worden. De club van haar kant is een hondstrouwe partner rijker, in goede en in slechte tijden.

Aan de betrokken partijen om deze kans te grijpen.