DE BELGISCHE CLASSICO VAN 12 APRIL 2019: EEN HISTORISCH KEERPUNT?

Vrijdagavond 12 april 2019. Een paar minuten later dan gepland wordt de aftrap gegeven van de Belgische classico, Standard Luik – Anderlecht. De vertraging is te wijten aan de rookontwikkeling door pyrotechnisch materiaal. Daarmee wil de thuisaanhang uit de Vurige Stede zijn gloeiende passie overbrengen op de ploeg die de aartsrivaal uit het Brusselse móet verslaan.

Pyrotechnisch materiaal in het stadion is verboden.

Na minder dan veertien minuten effectieve speeltijd leidt Standard met 2-0, en zijn de bezoekers na een tweede gele kaart voor Kara Mbodj gereduceerd tot een tiental. In voetbal kan alles, maar dat Anderlecht deze match nog zou gaan winnen? Laat ons zeggen dat de kans wel héél erg klein was. We zullen het echter nooit weten.

Na aanhoudend afsteken van voetzoekers, werpen van projectielen en ‘bommetjes’ vanuit het Anderlecht-vak, houdt scheidsrechter Lambrechts het voor bekeken. De Anderlecht-aanhang was gewaarschuwd; dhr. Lambrechts volgt het reglement. De redenering is duidelijk: de Anderlecht-supporters hebben bewust de match verloren laten gaan, want ze gingen door met hun actie na de laatste verwittiging. Dhr. Michael Verschueren, sportief manager van RSCA, laat in de pers dan ook optekenen: “We gingen vol voor de vierde plaats, nu nemen de supporters dat af”.

Natuurlijk heeft hij gelijk! Anderlecht ging met tien tegen elf nog drie keer scoren in de tweede helft, en uiteindelijk met 2-3 winnen. En daarna ging RSCA de resterende zes wedstrijden in PO I met de vingers in de neus winnen, om ‘vol’ die vierde plaats in het eindklassement te veroveren. Ja, dat behoorde allemaal tot het onfeilbare heilsplan van dhr. Verschueren. Domme supporters toch, dat ze dat niet hadden voorzien! En dhr. Verschueren ging het zelfs allemaal uiteenzetten, op een meeting met ‘verschillende supportersgroepen’, gepland drie dagen ná de match op Standard. “Ze geloven blijkbaar niet in ons plan”, piepte dhr. Verschueren na de vroegtijdig stopgezette wedstrijd voor de camera. Blijkbaar niet, nee.

AGRESSIE

In een tweet liet RSCA-voorzitter Marc Coucke vanuit zijn vakantieresort in Vietnam (ondanks het tijdsverschil! – benadrukte de Vlaamse pers) weten: “Voetbal een lach als je wint, veel tranen als je verliest, maar nooit agressie”. Dat zal de goegemeente deugd doen, die boodschap. Allen vredig naar huis dan maar, zou ik zeggen. Alleen: ik heb dhr. Coucke nog nooit zien wenen na een verlieswedstrijd, en daar heeft hij nu intussen toch kans genoeg voor gehad. En of hij de term ‘agressie’ goed begrijpt, daar ben ik ook niet zo zeker van. ‘Agressie’ betekent namelijk ‘vijandige benadering’. En hoewel ik heel goed weet dat dit een heikele discussie is: ‘vijandige benaderingen’ kunnen in veel vormen komen. De ernstigste vorm, die altijd af te keuren is, is fysiek geweld. Dat dit kan leiden tot moord en doodslag, zeg ik slechts om een brug te slaan naar de volgende uitdrukking in het Nederlands: ‘iemand doodzwijgen’. Dat is óók een extreem ‘vijandige benadering’; wanneer je iemand negeert is er namelijk volstrekt géén benadering. Moet dhr. Coucke zich misschien afvragen of hij de ‘vredevolle rsca-fans’, aan wie hij in zijn tweet zijn verontschuldigingen aanbiedt, zelf wel ‘niet-vijandig heeft benaderd’? Laten we niet vergeten dat vóór de incidenten na de thuismatch van RSCA tegen R. Antwerp FC en de escalatie nu in Luik, de zogenaamde ‘Ultra-idioten’ (dixit Bild) óók vredevol supporterden en naar huis gingen na de wedstrijden van Anderlecht. Ook na verlies (en sommigen weenden wél)!

DE ARROGANTIE VAN DE MACHT

763.jpg

Dhr. Verschueren beroept zich erop dat het RSCA-bestuur zeer hard werkt. Dat kan ik niet beoordelen; ik ben daarbij niet aanwezig. Ik voel mij door die uitsluiting van aanwezigheid ook niet ‘vijandig benaderd’ of genegeerd, want ik ben een Antwerp-supporter, dus wat kan het mij schelen. Maar ik kan me zeer goed inbeelden dat de Anderlecht-supporters zich sinds de overname van hun club (we are Anderlecht! – is hun duidelijk statement in elk stadion waar zij hun club aanmoedigen) door dhr. Coucke wél genegeerd voelen. Dat die idee niet zo gek is, geeft dhr. Verschueren zélf toe, voor de goede verstaander. Nadat de supporters zich een eerste keer hadden geroerd – na het thuisverlies tegen RAFC dus – heeft hij een vergadering gepland met ‘verschillende supportersgroepen’, om ‘Het Plan’ uit te leggen. Dat zijn zíjn woorden. Waarom organiseert dhr. Verschueren pas een overleg wanneer ‘vredevolle rsca-fans’ ineens niet meer zo ‘vredevol’ zijn? En hoeft het te verbazen, dat wanneer supporters pas gehoor krijgen – in de vorm van de planning voor een overleg – wanneer zij amok maken, dat zij dan instinctief reageren: ‘als we meer amok maken, krijgen we ook meer gehoor’?

Het is eenvoudig, mr. Coucke. U had van bij het begin van uw aantreden als RSCA-voorzitter in overleg moeten treden met de supporters van ‘uw’ club. Voor hen bent u een buitenstaander; dat was toen zo, en dat is nu nog meer zo. Maar u hebt hen als buitenstaanders behandeld; letterlijk buiten gehouden, ver weg van uw plannen. U hebt hen genegeerd. Was de sportieve malaise waarin RSCA zich bevindt dan kleiner geweest als u anders had gehandeld? Had ‘uw’ club meer punten behaald als u van bij uw aantreden structureel had overlegd met de supporters? Dat zijn de foute vragen. De juiste vraag is: zou u op meer begrip en tijdskrediet voor de ontwikkeling van uw plannen hebben kunnen rekenen van de RSCA-fans, als u hen niet had genegeerd?

U hebt de macht over de club Anderlecht, mr. Coucke, maar u bent iets vergeten, en dan nog wel dat éne ‘iets’ waaraan uw succes kan worden gepeild: de supporters. Waarom denkt u dat zij lachen bij winst, en een traan laten bij verlies? Omdat zij betrokken zijn bij de club. En ‘uw’ club is de meest succesvolle in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Betrokken zijn bij succes is plezant en niet zo moeilijk. Nu echter, is ‘uw’ club op sportief vlak het omgekeerde van succesvol. U had uzelf volgens de schatting van dhr. Verschueren (Anderlecht heeft 100.000 supporters) kunnen omringen met tienduizenden medewerkers – de RSCA-supporters – om samen door dit dal te gaan, áls u maar met hen had gesproken vanaf het begin. Was u zo arrogant dat u dacht dat u uw fans altijd zoet kon houden met overwinningen en titels; dat Anderlecht nooit zo zwak zou presteren, omdat U de leiding had? In elk geval, mijnheer de voorzitter, uw beleid wordt afgerekend door de supporters van ‘uw’ club. Zij geven uw beleid een onvoldoende en willen u weg. En wat er precies allemaal schort aan uw beleid, daar heb ik geen zicht op. In elk geval mankeert het dit: structureel overleg met de supporters.

Het reglement van de Pro League is formeel: de club is verantwoordelijk voor zijn supporters. En als voorzitter bent u, mr. Coucke, verantwoordelijk voor de club. U bent dus verantwoordelijk voor uw supporters. Het minste dat u kan doen is met hen praten. Daarvoor is het nu misschien te laat, dat zullen we zien. Maar laat het een les zijn voor alle voetbalclub-besturen: plan structureel overleg met uw supporters en luister ook naar hen. Geef hun zo de betrokkenheid die u als bestuur(ders) hard kan gebruiken, wanneer (sportieve) successen geen doekje voor het bloeden meer zijn. Dhr. Verschueren vernoemde vrijdagavond na het laatste fluitsignaal (ongewild?) de groep mensen die problemen en (wan)gedrag zoals die zich tijdens de classico van 12 april 2019 hebben voorgedaan, kan voorkomen. Volgens hem was slechts een klein deel van de supporters verantwoordelijk voor de acties; het overgrote deel van de 100.000 Anderlecht-fans keurde dit gedrag af (“hoop ik toch”, voegde hij eraan toe). Dat overgrote deel moet dan zijn ‘de vredevolle rsca-fans’ waarover dhr. Coucke tweette. Waarom helpt u die ‘vredevolle’ fans niet aan een stem om het wangedrag van het ‘kleine deel’ te voorkomen? Overleg met hen, en vergeet niet dat ‘het kleine deel dat zich misdroeg’ twee weken eerder ook nog ‘vredevol’ was!

EEN KEERPUNT

Hét drama van vrijdagavond 12 april 2019 wordt verpersoonlijkt door een klein jongetje van amper zes of zeven jaar oud. Karel Geeraerts, als analist voor een commerciële omroep aanwezig op Sclessin, zag dat jongetje huilend aan de hand van zijn papa het stadion verlaten. Wat voor dat kind een feest moest zijn, werd verpest. De daders zullen worden vervolgd! – daarmee worden de ordeverstoorders bedoeld. Akkoord, het recht moet zijn beloop hebben. Maar als supporters die eerst ‘vredevol’ waren, dat twee weken later niet meer zijn, wie zegt dan dat zodoende de crisis is afgewend? Wie gaat ervoor zorgen dat dat jongetje dit niet nog meermaals gaat meemaken?

2770826_0.jpg

Zolang voetbal iets is dat door de maatschappij wordt toegelaten, zullen er supporters zijn. Tenzij we het voetbal afschaffen, zullen we dus met voetbalsupporters te maken hebben. Het is de hoogste tijd dat voetbalclubs en hun overkoepelende organisaties óók schuld bekennen: hun schuld tegenover de supporters. Je kan je kop in het zand steken en zeggen ‘zonder supporters redden we het ook wel’. Dat is niet waar. Voetbal is een enorme industrie, waaraan ook veel ‘gewone’ mensen hun geld verdienen, en die draait rond merchandising, tv-gelden en propvolle stadions ... met supporters. Denk het voetbal en de supporters weg, en die enorme industrie binnen onze samenleving verdwijnt. De voetbalsupporters hebben dus hun legitieme plaats in de samenleving. Het is tijd dat ze ook hun legitieme plaats krijgen in de voetbalwereld zelf. Benader hen niet vijandig, negeer hen niet, maar praat met hen. Doe dat op clubniveau; laat hen toe tot structureel overleg binnen de club. En nee, mr. Verschueren, u hoeft hen niet uit te nodigen om ‘Het Plan’ te verkondigen. U mag dat doen, maar luister ook vooral zelf. Zorg er zo voor dat de classico van 12 april 2019 een keerpunt inluidt!

Een voetbalfan