Schenk jij ook een bal voor de wereldbeker straatkinderen?

VAN HET BOEK BRAZIL 2014 NAAR DE WERELDBEKER STRAATKINDEREN IN RIO & RECIFE

Vorig jaar reisden de auteurs François Colin – voetbaljournalist met acht wereldbekers op het palmares - en Raf Willems – voetbalschrijver met dertig boeken - in het kader van hun boek 'Brazil 2014' tijdens de Confederations Cup naar het land van samba, futebol en favela. Ze deden dat in het gezelschap van gids Patrik Van Hove. Hij zette zich van 1996 tot 2011 met zijn groepering SOS Brazil in voor straatkinderen, school- en landbouwprojecten. Hij organiseerde in de Kempen talrijke 'sambavoetbalevenementen' met Braziliaanse voetballers uit de Benelux.

Tijdens hun bezoek maakten ze kennis met straathoekwerker Alexander. In de favela boven het Maracanastadion heerste vroeger de criminele wet van de drugs en de prostitutie. Enkele jaren geleden legde Alexander in samenwerking met Nathanaël, een voormalige bendeleider, een voetbalveld aan dat intussen ook dienst doet als element van buurtwerking, dans, muziek en educatie. Wekelijks voetballen meer dan tien clubs op het veld en bezoeken enkele duizenden buurtbewoners de wedstrijden. Het effect op de daling van de criminaliteit is opmerkelijk en de voetballende kinderen zetten een stap vooruit in hun persoonlijke ontwikkeling.

Omdat er nog veel voor verbetering vatbaar is, namen Patrik en Alexander het initiatief tot het opzetten van de wereldbeker voor straatkinderen, met steun van de sociale voetbalprojecten van Gerson (Projeto Gerson) en Escolinha de Futebol Jairzinho Furaçao (Jairzinho).

Gerson en Jairzinho waren respectievelijk de strateeg en de topschutter van de Braziliaanse wereldbekerwinnaar van 1970 (met onder meer ook Pelé). Dit elftal werd in 2000 uitgeroepen tot de beste nationale ploeg van de eeuw.

Het boek 'Brazil 2014' heeft dus gediend als katalysator voor het toernooi en mensen bij elkaar gebracht. De ontmoetingen met Gerson en Jairzinho worden in het boek beschreven, net als de verhalen van Alexander en Nathanaël. De wereldbeker voor straatkinderen gaat door op het moment dat de Rode Duivels Rusland partij geven in het Maracanastadion.

 

We zoeken nog organisaties en individuen die een bal ter waarde van 25 euro willen kopen. Schenk dus een bal voor de wereldbeker straatkinderen.

Graag storten op KBC BE 33731032676746 met vermelding BAL WK Straatkinderen Brazil.

Het toernooi zal enkele dagen later herhaald worden in de stad Recife.

Intussen zorgden Belgische sponsors al voor vijftien nieuwe voetbaluitrustingen, 140 medailles, vier wereldbekertrofeeën en financierden ze een feest met vlees, groenten en fruit voor straatkinderen.