Open brief aan Jan Mulder

Beste Jan Mulder,

Ken je deze clubs nog: K. Beerschot AC, Racing White Daring Molenbeek, KSK Beveren en andere ronkende namen uit het voetbalverleden? Allemaal ploegen waar supporters niets te zeggen hadden en mecenassen als paddenstoelen uit de grond schoten. Jij kent ze ongetwijfeld nog wel Jan. Binnen afzienbare tijd weet echter niemand nog waar de abbreviatie RWDM voor stond. 

Deze clubs ken je waarschijnlijk ook wel?

FC Bayern München, Borussia Dortmund of, iets dichter bij huis, Schalke 04? Maar weet je ook wat ze gemeen hebben met pakweg Real Oviedo, Sparta Rotterdam, FC Union Berlin of FC United of Manchester?

Nee? Wel, het zijn stuk voor stuk ploegen waar supportersparticipatie is ingeburgerd, dat hebben ze met elkaar gemeen, beste Jan. Maar ook dat het voetbal daar leeft zoals het zou moeten leven. Niet enkel rond het voetbal dus, ook rond een maatschappelijke visie, ver weg van de geldhonger – die veelal de enige drijfveer lijkt te zijn in onze zieke voetbalwereld. Want daar zijn we het toch over eens, niet? Ons voetbal is toch zwaar ziek?

Kijk maar naar de ‘strapatsen’ bij onze eigen club. Het bestuur van Royal Antwerp FC daagt zichzelf voor de rechter. Niet omdat ze het beste voorhebben met de club Jan, nee! Wel omdat ze opnieuw geld ruiken en alles zullen doen om dat geld ook te kunnen bemachtigen. 

Geld bemachtigen, dat mag, maar dat woordje ‘alles’ is wat elke voetbalsupporter doet huiveren.

Net zoals wij huiveren wanneer je alle supporters over dezelfde kam scheert en Ajax veroordeelt omdat ze nota bene de supporters een stem hebben gegeven in het bestuur. Laat ACT as ONE nu net opgericht zijn vanuit die participatievisie. Zoals bij alle clubs in Duitsland willen wij 50%+1 van de aandelen in ons bezit krijgen. 

Het waarom zou je ondertussen wel duidelijk moeten zijn.

Maar het heeft weinig zin om hier op papier te trachten jou te overtuigen, je te laten inzien dat tal van supporters, gaande van topadvocaten en financiële experts tot dokwerkers en fabrieksarbeiders, dagelijks bezig zijn met de redding van onze club. 
Niet enkel met de redding, maar ook met het opnieuw gezond maken van onze club. Dan hebben we het niet enkel over geld. Nee Jan, gezond maken betekent voor ons ook het herstellen van het natuurlijke contact van een club met het maatschappelijk weefsel om haar heen. Zo’n club maakt (sociale) projecten mogelijk, voor jong en oud, van mensen die het moeilijk hebben tot sponsors die meer verdienen dan enkel ‘een plakaat van vier op vier’ met daarop hun naam of die van hun bedrijf.

Maar weet je wat Jan, je bent van harte welkom om het zelf eens van dichtbij te komen bewonderen. We beloven het, je zal versteld staan. Zodanig zelfs dat we je best op voorhand waarschuwen: “Een ownership bij ACT as ONE kost je éénmalig € 125 en jaarlijks € 10 om mee te mogen stemmen.”

Breng dus voor de veiligheid € 135 mee, beste Jan, want als je ACT as ONE leert kennen, ga je dat geld willen investeren. Omdat je de toekomst zal zien: voetbal 2.0. Afspraak op vrijdag 13 februari om 18.30u, ergens in Deurne. Als je wil, drinken we samen op voorhand al een glas. Gezellig keuvelend over RWDM …

Met rood-witte groet
Sven Naessens