De ondertekening van de statuten.

Wat is act as one?

De fans van Royal Antwerp Football Club  bundelen de krachten in de vzw ACT as ONE om zo een participatie het einddoel is een meerderheidsparticipatie  in het bestuur van de club te verwerven en een duurzame toekomst voor Royal Antwerp FC te garanderen.

De vzw is op maandag 24 maart 2014 opgericht door een groep supporters die ernaar streeft om de Antwerp-fans inspraak te geven in de leiding van hun club.

WAARVOOR STAAT ACT AS one?

Het Belgische voetbal heeft een enorm probleem: driekwart van de clubs in eerste klasse trekt amper toeschouwers, bijna wekelijks fusioneren clubs om het hoofd boven water te kunnen houden, de tweede klasse is volledig onleefbaar, … Fans herkennen zich niet meer in fusieclubs zonder enige traditie, die van naam, eigenaar en clubkleuren veranderen alsof die geen enkele waarde hebben. Om het Belgisch voetbal terug wat geloofwaardigheid te geven, is er een dringende behoefte aan traditieclubs met een grote en trouwe aanhang, die zich ervan bewust zijn dat ze nauw betrokken moeten zijn bij de gemeenschap waar ze deel van uitmaken. Het spreekt voor zich dat zo'n club ook voor mogelijke sponsors, investeerders en andere stakeholders heel wat te bieden heeft.

Royal Antwerp FC is zo’n club. Een echte Traditionsverein met een rijke geschiedenis en een grote schare hondstrouwe supporters. Maar helaas is RAFC geen gezonde club. ACT as ONE wil deze prachtige club een kans geven om een ‘fan owned community club’ te worden en op die manier de rol te kunnen spelen die RAFC verdient, zowel in het Belgisch voetbal als in de Antwerpse gemeenschap.

 HET DOEL VAN ACT AS ONE

De Antwerp Community Trust heeft als doel de Antwerp-gemeenschap te organiseren en te activeren. Zo wil ze het mogelijk maken dat de supporters via de vzw in de club participeren. In de toekomst moet de stem van de fans doorwegen op het beleid van de club. De supporter moet invloed hebben in het beleidsproces van de club. De toekomst van Royal Antwerp FC moet in de handen zijn van mensen die van de club houden. Zo’n lokale verankering hoeft investeerders niet af te schrikken, integendeel. 

Hoe ACT as ONE werkt:

Iedereen kan lid worden van de vzw:

 • Voor een éénmalige bijdrage van 135€ ben je owner (eigenaar) in de vzw. Owners hebben stemrecht en nemen dus mee beslissingen. Let op: je dient je jaarlijkse bijdrage van 10€ te voldoen om stemrecht te houden, maar daar krijg je zelf bericht van, de eerste keer zit dat bedrag in die 135€.
 • Starten doe je door lid te worden van de vzw, dat kan via www.actasone.be/lidworden en het formulier in te vullen, nadien stort je de bijdrage.

ACT as ONE moet dus zo veel mogelijk Owners hebben. De basis van de vzw moet zo breed mogelijk zijn, want hoe meer leden zich aansluiten, hoe beter onze onderhandelingspositie met de eigenaars van de club.

Wanneer de raad van bestuur (het democratisch verkozen bestuur van ACT as ONE) de club doorgelicht heeft zal het alle mogelijke pistes tot participatie in de club bekijken. De raad van bestuur beslist nooit zelf voor wat er met het geld van de VZW gebeurt. Hiervoor worden alle leden samengeroepen, dit noemen we de Algemene Vergadering.

Als Owner beslis je mee op welk voorstel ACT as ONE zal ingaan. Nadat alle voorstellen onderzocht zijn zal het bestuur van ACT as ONE een Algemene Vergadering samenroepen tussen alle Owners. Op deze vergadering zal je dus mee beslissen over de richting die ACT as ONE uitgaat.

WAT IS HET RISICO?

Dat is net het mooie van de zaak, er is geen risico aan verbonden!

Er zijn 2 scenario’s:

 • ACT as ONE slaagt in zijn opzet en behaalt een participatie in de club. Missie geslaagd en iedereen tevreden! De club is in handen van de fans.
 • ACT as ONE gaat niet in op de voorstellen van de club en wordt ontbonden. In dat geval belooft ACT as ONE volgens haar statuten om de lidmaatschapsbijdrage uit het beschikbare actief terug te storten!

WAAROM LID WORDEN?

 • Geen risico aan verbonden, als de VZW ontbonden wordt, krijgt iedereen uit het beschikbare actief geld terug!
 • Een unieke kans om de club waar we zo van houden in handen te krijgen.
 • Een transparant project, dat iedereen kan vertrouwen en steunen.
 • Deze kans om de club te redden mag je niet missen!
 • Een project voor alle supporters en sympathisanten van Royal Antwerp FC.
 • Met ACT as 1 zullen we ervoor zorgen dat er weer vertrouwen is bij de passieve supporters om zich weer als Antwerp-supporter te ACTiveren!
 • Heb je nog vragen? Kijk eens op de FAQ pagina!